סגור
לתכנית החודשית
חיים לא מהעולם הזה
75 דקות

אירוע מחווה לגאון המד"ב סטניסלב לם לרגל 100 שנה להולדתו

הקרנת הסרט הקצר "מיש מש" (Przekładaniec) של הבמאי אנדז'יי ויידה המבוסס על סיפור קצר של סטניסלב לם. הסרט מביא את סיפורם של שני אחים תאומים, שניהם נהגי מרוץ, שמעורבים בתאונה. למרות הנושא הקשה מדובר בקומדיה ובמקרה נדיר שבו לם אהב את הנוסח הקולנועי ליצירתו.

 

לאחר הסרט יתקיים פאנל אודות עבודתו של לם בהשתתפות מתרגם הספר סולאריס לעברית ד"ר אהרון האופטמן, הבמאי ארי פולמן (שעיבד לקולנוע את "כנס העתידנים" של לם) והסופר הפולני וו'יצך אורלינסקי (Wojciech Orlinski) שחיבר ביוגרפיה אודות לם.

את הפאנל תנחה סופרת הפנטזיה הגר ינאי (מחברת הלוויתן מבבל, שתורגם לשפות זרות רבות ביניהן פולנית, וזוכת שלושה פרסי גפן לפנטזיה ישראלית). 

סטניסלב לם (1921-2006) – סופר פולני ממוצא יהודי שנחשב כאחד מגאוני המדע הבדיוני. בניגוד לקודמיו בתחום, לם לא ניסה להציג פתרונות מדעיים (מד"ב קשה) בעולם ספקולטיבי או גיבורים מגנים על נסיכות מהמאדים מפני חוצונים מרושעים. לם כתב בהומור רב (לעתים ציני) אודות חוסר היכולת של המין האנושי להבין את עצמו (סולאריס) ואת העולם. מספריו הידועים אגדות הרובוטים, עדן, יומני הכוכבים.    

ד"ר אהרון האופטמן –חוקר ומרצה בתחומי חיזוי טכנולוגי וחברתי וחקר עתידים. נמנה עם מייסדי ועורכי כתב העת למדע בדיוני פנטסיה 2000 (בראשית שנות ה-80 של המאה הקודמת, לאחרונה חודש בגירסה מקוונת), וממקימי האגודה הישראלית למדע בדיוני ופנטסיה. תרגם מפולנית את סולאריס מאת סטניסלב לם.

ארי פולמן – במאי קולנוע תיאטרון וטלויזיה ותסריטאי זוכה פרסים (גלובוס הזהב, פסטיבל קאן, פרס סזאר ומועמד לאוסקר). פולמן ביים את הסרט קונגרס העתידנים (2013) על סמך הספר של לם. פולמן ידוע בשל האופן הייחודי בו הוא משתמש באנימציה כדי לעסוק בנושאים אנושיים מורכבים. החל מסרטו ואלס עם באשיר וכלה בסרטו האחרון איפה אנה פרנק.      

וו'יצך אורלינסקי – עיתונאי וסופר פולני מוערך שסקר נושאים כגון הקולנוע הפולני, מדוע האינטרנט לא ישנה את העולם לטובה, ומסעות לאורכה של ארצות הברית. הוא נחשב כבקיא גדול במד"ב הפולני וחיבר מספר סיפורים חשובים בתחום זה. ספרו אודות לם הציב אותו כאחד המומחים הגדולים לחייו ויצירתו של סופר זה. הוא בלוגר ידוע וניתן לקרוא אותו (בפולנית) כאן>>>

 האירוע מתקיים בשיתוף המכון הפולני תל אביב