ברוב השנה החולפת ניסינו לגשש את דרכנו בארץ לא נודעת. בשנה שעברה התקיים הפסטיבל בגרסה מקוונת ומוגבלת, ובמסגרת "אמנות בצומת" ניתנו רק פרסי הקולנוע האקספרימנטלי והווידיאו־ארט. השנה אין ספק שאנחנו נמצאים במצב רוח טוב יותר, ואנו שמחים לחזור עם תוכנית שתיקח אתכם למסע בזמן, במקום ובמרחב. כדי לסייע לנו לצאת מהמצב המצומצם הרגיל, אחרי ההקרנות יתקיימו "סנאפצ'טים" לסקרנים שירצו לשמוע עוד על היצירות השונות שיוקרנו.
דבר ראשון, התחרות לאמנות וידאו וקולנוע ניסיוני ממשיכה לעודד ולקדם יצירות של אמנים מכאן ועכשיו. מטבע הדברים, המבחר הפעם ייגע במגמות הפוליטיות והאסתטיות של התקופה הבלתי שגרתית כל כך שאנו חיים בתוכה.
לאלו הזקוקים לבריחה מחיי היומיום אנו מציעים הזדמנות לצפות בסרטים משוחזרים של יוצר מהתקופה של צ'פלין, קיטון ולנגדון – צ'רלי באוארס (1889–1946). באוארס, שיצר סרטי סלפסטיק קצרים וסרטוני אנימציה, התגלה מחדש בסוף שנות ה-60 על ידי הארכיונאי ריימונד בורד מסינמטק טולוז. הסרטים של באוארס קמו ל"חיים פרועים משלהם, שלא צייתו לשום כלל מלבד הלוגיקה של החלומות" (במילותיו של בורד).
אורי לוין, פוסט־דוקטורנטית החוקרת את הסרט האילם במכון ללימודים חזותיים באוניברסיטת דרום קליפורניה ומרצה בבית הספר לקולנוע וטלוויזיה ע"ש סטיב טיש באוניברסיטת תל־אביב, תציג את יצירתו פורצת הדרך של באוארס ותספר עוד על השימוש שעשה באביזרים, מכשירים ואנימציה כדי לברוא עולם שעורר הערצה בקרב אישים דוגמת אנדרה ברטון והחוג הסוריאליסטי שלו.
עבודתו הקולנועית של ניר עברון "אמצעי מאוחר" מבוססת על סרטי 16 מ"מ שנמצאו בארכיון לח"י, תנועת המחתרת הציונית שפעלה בפלשתינה בתקופת המנדט הבריטי, ומעולם לא הוקרנו בפומבי. עברון ישתף אותנו בהרהוריו ובמחשבותיו על היחסים שבין מלחמה וצילום, תיעוד ותעמולה, עקבות חזותיים וחורבן. רן טל, יוצר תיעודי עטור פרסים וראש התוכנית לתואר שני בקולנוע דוקומנטרי בבית הספר לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל־אביב, ישוחח עם עברון אחרי ההקרנה.
אולריקה אוטינגר התחילה את הקריירה שלה כאמנית ופנתה לקולנוע – דוקומנטרי, וגם עלילתי – בסוף שנות ה-60. עבודתה משלבת פנטזיה ואתנוגרפיה, ומוסיפה קורטוב של אסתטיקה אקסטרווגנטית, הומור וסלידה מוחלטת ממוסכמות. יעל מזור, דוקטורנטית ומרצה בבית הספר לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל־אביב, תספק עוד מידע ורקע על יצירתה של אוטינגר. מחקרה מתמקד בקולנוע הגרמני דרך הפריזמות של היסטוריה, זיכרון והיסטוריוגרפיה קולנועית.
ודבר אחרון חביב, באתר הפסטיבל תוכלו לצפות אונליין בשלוש הרצאות מרתקות ומעוררות מחשבה שלורי אנדרסון הכינה עבור סדרת נורטון היוקרתית של אוניברסיטת הרווארד תחת הכותרת "להעביר את המלחמה בלעדיך". סדרת ההרצאות של אנדרסון מתרחקת מהתפיסה של "ראשים מדברים" – היא מציגה צירוף של רקעים וירטואליים ומשלבת היסטוריה, אמנות, קולנוע, אנימציה, מוזיקה, בריאן אינו, פרויד ועוד. הנושאים של כל אחת מהרצאותיה, שאורכן שעה, הם "הנהר", "היער" ו"אבנים". "אשתדל לספר לכם מה שאני יודעת על מוזיקה ועל חיים", היא אומרת, ובהחלט שווה להקשיב לה!
מקווים יהיה לכם ולכן פסטיבל מהנה!
ויויאן אוסטרובסקי וסלה־מנקה